Terra ve Kurucusu SEC ile Anlaştı: Tokenler Yükseliyor!

Kripto para piyasası için bu yıl oldukça hızlı akıyor. ABD SEC’in spot Bitcoin ETF’lere onay vermesiyle yeni yıla başladık. Ardından sürpriz bir kararla SEC spot Ethereum ETF’lere de yeşil ışık yaktı. Böylece, kripto dünyası önündeki engelleri bir bir aşmaya başladı. Bu engellerden birisi de geçtiğimiz yıllarda piyasayı derinden etkileyen tetikleyen Terra ekosisteminin dramatik çöküşünün yarattığı tahribattı.

Terra ve kurucusu, dolandırıcılık konusunda SEC ile anlaştı!

Kriptokoin’dan takip ettiğiniz üzere piyasa bugün oldukça hareketli. Sıcak bir gelişmede Reuters, SEC’in Terra ve kurucusu Do Kwon ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Bu gelişmenin etkisiyle ekosistem tokenleri yükselişe geçti. Reuters, Terraform Labs ve CEO’su Do Kwon’un dolandırıcılık davasıyla ilgili olarak SEC ile bir ön “prensip” anlaşmasına vardığını bildirdi. Daha önce SEC, Do Kwon ve Terraform’un yaklaşık 4,7 milyar dolarlık el koyma geliri ve yargılama öncesi faizin yanı sıra toplam 520 milyon dolarlık sivil ceza ödemesini talep etmişti. Terraform’un hukuk ekibi, el koyma gelirleri olmaksızın 1 milyon dolarlık bir sivil ceza önerdi. Her iki taraf da sırasıyla 6 Mayıs ve 1 Mayıs’a kadar ek teklifler sunacak.

Terraform Labs‘ın SEC ile uzlaşmaya vardığı haberinin etkisiyle LUNA kısa sürede %30’dan fazla yükseldi. LUNA, gün içinde seyrettiği 0,59 dolar seviyesinden 0,811 dolar seviyesine fırladı. Token daha sonra irtifa kaybetse de hala yüksekten uçmaya devam ediyor. Yazı sırasında LUNA 0,79 dolar seviyesinde işlem görüyordu.

LUNA günlük fiyat grafiği. Kaynak: CoinMarketCap

Bu arada Terra ekosisteminin bir başka tokeni olan LUNC fiyat da yükseldi. LUNA kadar olmasa da LUNC da %10’a varan artış gördü. Ekosistemin stablecoin’i USTC de benzer bir performans sergiledi.

Terraform Labs davasındaki son gelişmeler

Bu gelişme, Kwon ve Terraform Labs aleyhine New York’ta açılan bir dolandırıcılık davasının başlamasından iki aydan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Duruşmanın ortasında SEC, davayı çözmek için 5,3 milyar dolarlık bir ceza uygulamak istediğini söyledi. Bu, bir kripto para projesine şimdiye kadarki en yüksek para cezası.

Mahkeme listesinin başlığı, 29 Mayıs’ta “transkripsiyon veya kayıt olmaksızın” yapılan bir telefon konferansına atıfta bulunuyordu. Tüm tarafların avukatları hazır bulundu. Tarafların prensipte anlaşmaya vardıklarını mahkemeye bildirmeleri üzerine, daha önce 29 Mayıs’ta yapılması planlanan sözlü tartışma iptal edildi. Tarafların uzlaşmayı desteklemek üzere gerekli belgeleri 12 Haziran’a kadar Yargıç Jed S. Rakoff’un önüne sunmaları gerekiyor.

Do Kwon şu anda Karadağ’da kefaletle serbest durumda. Şimdi, ABD ya da Güney Kore’ye iadeyi bekliyor. Kwon ayrıca New York’un yanı sıra Güney Kore’de de cezai suçlamalarla karşı karşıya.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir