GMAIL hesabınızda radikal değişiklik: Google kararı sizin vermenizi istiyor

Google, E2EE Şifreli E-postaları Web Sitesinde Başlattı

Google, web sitesinde E2EE şifreli e-postaların «Uçtan uca şifreleme» olarak da bilinen bir güvenlik yöntemi olan mesajlarınızı koruyan bir yol olduğunu duyurdu.

Amerikan şirket, “Bu şifreleme sayesinde hiç kimse (Google veya üçüncü taraflar bile) telefonunuzdan mesaj gönderdiğiniz telefona iletilen uygun mesajları okuyamayacak” diyor ve bu aydan itibaren “tüm kuruluşların uçtan uca şifreli (E2EE) e-postayı kullanmasını kolaylaştırdığını” da bir açıklamayla açıklıyor.

Google, kullanıcılarına Google’ın uçtan uca şifrelemesini kullanabilmek için her iki tarafın da aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerektiğini bildiriyor:

  • Google Mesajlar uygulamasını kullanın.
  • RCS sohbetlerini etkinleştirin.
  • RCS mesajları için veri veya Wi-Fi bağlantısı kullanın.

Tüm sohbetler şifreleniyor

Google, bu sistemde “veriler cihazlar arasında iletilirken tüm sohbetlerin (metin, dosya veya medya dahil) şifrelendiğini” ve “şifrelemenin verileri şifrelenmiş metne dönüştürdüğünü” söylüyor. Dünya çapında 1,5 milyardan fazla insanın yararlanacağı bu yeni aracın faydalarını anlatıyor: “Bu okunamayan metin ancak gizli bir anahtarla çözülebilir.”

Uçtan uca şifrelenmiş e-postaların çalışıp çalışmadığı bilinmiyor

Google, sınıflandırma etiketleri ve veri kaybı önleme (DLP) gibi diğer yeni özelliklerin yanı sıra kendi yapay zekası Gemini’yi Gmail’e tanıttı.

Amerikan şirket, önümüzdeki aylarda OpenAI ve GPT-4’ü geride bırakarak dünyanın en büyük yapay zeka sistemi olma hedefiyle yakın zamanda yeni bir yapay zeka sistemini duyurdu.

Bu yeni yapay zeka modeli her türlü tehdide karşı büyük bir koruma sağlıyor ancak uçtan uca şifrelenmiş e-postalarla kusursuz bir şekilde çalışıp çalışamayacağı henüz bilinmiyor.

Yapay zekanın geleceğine ilişkin en büyük bilinmezliklerden biri de kullanıcı verilerinin güvenliği ve gizliliğiyle ilgili. Dolayısıyla uçtan uca şifrelenmiş e-postaların yapay zekanın gizlilik beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağını önümüzdeki aylarda görmek gerekecek.

Aksi takdirde Gmail kullanıcıları, şifreli e-postalarla maksimum güvenliği sağlamak ya da Amerikan şirketinin kalıcı hale getirdiği yapay zekanın sağladığı avantajlarla şüpheye kapı aralamak arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak.

Related Posts

Bu marka otomobili alan yaşadı! Oturduğunuz yerden para kazandırıyor

Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk, yaptığı açıklamada Tesla modellerindeki otonom sürüş uygulamasıyla beraber Tesla’nın yıllardır üzerinde çalıştığı sürücüsüz sürüş sistemi, gerçek dünya koşullarında geniş çaplı olarak sınanacak. Öte yandan bu …

Türkiye’nin ilk AAA oyunu ‘Black State’ oyunseverlerle buluşacak

Yerli dijital oyun stüdyosu Motion Blur, geliştirdiği “Black State” isimli Türkiye’nin ilk AAA (Triple-A) sınıfındaki oyununu piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Yerli dijital oyun stüdyosu Motion Blur’un geliştirdiği oyunun farklı platformlara uyumu için son geliştirmeler yapılıyor. Motion Blur Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Orak, “Ticari başarı kadar kalıcı bir eser bırakma arzusuyla yola çıkıldı. Türkiye artık AAA bir oyunun çıktığı ülkelerden biri olmalı” dedi.

Sezonun ilk otokros yarışı Aydın’da yapılacak

2025 sezonunun ilk otokros yarışı Aydın’da 1 Haziran Pazar günü düzenlenecek. Sporcular, saat 11.00’de başlayacak antrenmanların ardından sıralama turlarında mücadele edecek.

Spotify dinleme sayacını geri getiriyor

Spotify geçtiğimiz hafta tüm podcast’lerde dinlenme sayılarını herkese açık hale getireceğini duyurdu. Şirket bu hamleyi “yeni dinleyicileri cezbetme” amacıyla açıkladı. Ancak içerik üreticilerinin tepkisi gecikmedi. Eleştirilerin merkezinde, bu …

“Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması” için son başvuru tarihi 16 Mayıs

TEKNOFEST kapsamında öne çıkan yarışmalardan biri olan Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması, üretim dünyasında dijital dönüşümün kapılarını aralıyor.

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …