Elektrik üretimi şubatta arttı



Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Türkiye Elektrik Sektöründe Doğal Gaz Santralleri Ön Planda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanan “Elektrik Piyasası Sektör Raporu”na göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 29,1’i doğal gaz santrallerinden karşılandı.

Aynı rapora göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 24,1’i ithal kömür santralleri, yüzde 15,2’si hidroelektrik santralleri, yüzde 11,1’i rüzgar santralleri, yüzde 10,6’sı linyit santralleri ve yüzde 3,7’si jeotermal santraller tarafından sağlandı.

Biyokütle, güneş enerjisi, taş kömürü, asfaltit ve fuel-oil ise sırasıyla diğer enerji kaynakları oldu.

Geçen şubatta Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Aynı dönemde faturalanan elektrik tüketim miktarı ise yaklaşık yüzde 4 artarak 23 milyon 191 bin 824 megavatsaat seviyesine ulaştı.

Tüketimin yüzde 40,5’i sanayi, yüzde 30’u mesken aboneler, yüzde 26’sı kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatma ve tarımsal faaliyetler ise sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 1,3 paya sahipti.

Tüketici ve Kurulu Güç Artışı

Geçen şubat ayında elektrik tüketici sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 50 milyon 855 bin 279’a yükseldi.

Aynı dönemde tarımsal faaliyet, mesken, kamu, özel hizmetler, aydınlatma ve sanayi tüketici sayılarında artışlar görüldü.

Türkiye’nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise yaklaşık yüzde 1,6 artarak 97 bin 633 megavata ulaştı. Kurulu gücün büyük bir kısmını doğal gaz santralleri, barajlı hidroelektrik santralleri, rüzgar santralleri ve ithal kömür santralleri oluşturdu.

 


Related Posts

Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) kapsamında gerekli donanımların kurulumu için son başvuru tarihinin 30 Nisan olduğunu hatırlatarak, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Avrasya Tüneli, dünyada Mavi Nokta Sertifikası alan ilk proje oldu!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin dünyada Mavi Nokta Ağı Sertifikası’nı alan ilk ulaştırma projesi olduğunu duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizden de ilk defa bir proje Mavi Nokta Ağı Sertifikası aldı. Avrasya Tüneli aynı zamanda dünya genelinde sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlayan ilk dört projeden biri oldu.” dedi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Palandöken’den “kentsel dönüşümde esnaf unutulmasın” açıklaması

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kentsel dönüşüm çalışmalarında esnafın unutulmaması gerektiğini belirtti.

Maaş 100 milyon zarar 1.5 trilyon

Merkez Bankası 2023 ve 2024’te toplam 1.5 trilyon zarar etti. Merkez’in tepe yöneticilerine zarar edilen iki yılda toplam 100 milyon lira maaş ödendi.

Uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu açıkladı! İmamoğlu vurgusu dikkat çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye’nin kredi notlarını BB-/B olarak teyit etti, görünümü ise “durağan” olarak belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir