Bankalar Yapılandırma Yerine Farklı Yöntemler Tercih Ediyor
Son 2 ayda takibe düşen ticari kredi tutarı, 20.3 milyar TL artarak 252.5 milyar TL’ye yükseldi. Bireysel kredi kartı borçları ise 18 Temmuz itibarıyla 95 milyar TL’ye ulaşırken, tüketici kredilerinde takipteki tutar 90.4 milyar TL’ye çıktı.
Milyonlarca vatandaş borçlarını ödeyemez duruma geldiğinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredilerini yüzde 3.11 faizle ve 48 aya kadar vadeyle yapılandırmasına olanak tanıyan bir karar açıkladı.
Ancak BDDK’nın ‘tavsiye’ niteliğindeki bu kararına bankalar sessiz kalmayı tercih ediyor. Bazı bankalar, yapılandırma seçeneğini mobil veya internet bankacılığına entegre etmeyerek, müşterilerini çağrı merkezlerine yönlendiriyor. Bu durumda alınan yanıtlar ise müşterilere net bir çözüm sunmuyor.
Bankalar, borç yapılandırması yerine daha yüksek faizli ‘borç kapama kredisi’ ya da benzer ürünleri tercih ediyor. Müşterilere sunulan faizi yüzde 4’ü aşan bu krediler, borçlu vatandaşların yükünü artırıyor.
Özel bir banka müşterisi, kredi borcunu yüzde 3.11 faizle yapılandırmak istediğini ancak bankadan bu oranda yapılandırma yapılmayacağı yanıtını aldığını belirtti.
Bazı özel bankalar ise borç yapılandırması için başvuran müşterilerine, teknik altyapının henüz güncellenmediğini bildiriyor. Bir özel banka müşterisine yapılan açıklamada, kişinin borcunun yapılandırmaya uygun olduğu ancak bankanın sisteminde gerekli güncellemelerin henüz yapılmadığı ifade edildi.
BDDK verilerine göre yasal takibe düşen kredi tutarının yıllık yüzde 85 artışla 441.3 milyar TL’ye ulaştığı bilgisi paylaşılırken, vatandaşlar kapısına haciz gelecek korkusuyla çözümsüz durumda kalıyor.