Şırnak’ta Doğal Tahin Üretimi

Şırnak Susamları Su Değirmeninde Tahine Dönüşüyor

Şırnak’ta yetiştirilen ve toplanan tonlarca susam, su değirmeninde işlenerek lezzetli tahin haline getirilerek sofralara kadar ulaştırılıyor. Susam üreticileri, susamlarını merkeze bağlı İkizce köyündeki su değirmenine getirerek burada işletme sahipleri tarafından ilkel yöntemlerle tahine dönüştürülmesini sağlıyor.

Su değirmeninde üretilen tahinlerin kalitesinden ve doğallığından övgüyle bahseden işletme sahibi Emine Bayat, yıllardır süregelen bu geleneği sürdürdüklerini belirtti. Bayat, “Tarlalarımızda yetiştirdiğimiz susamların tamamı doğal ve organiktir. Bu işin ustalığını yıllardır elde etmiş durumdayız. Kent genelinde pek çok kişi buradan tahin almak için ziyaretimize gelmektedir. Bizler 5 aile olarak bu işten geçimimizi sağlıyoruz. Eğer devletimiz destek verirse, işimizi büyütmek ve daha fazla insana ulaşmak istiyoruz” dedi.

Değirmende çalışan Koçer Bayat ise 13 yıldır bu işi sürdürdüğünü belirterek, “Bizler için bu iş ailemizin ekmek teknesidir. 5 aile olarak geçimimizi buradan sağlıyoruz. Elde ettiğimiz tahinleri kilosunu 300 lira fiyatla satışa sunmaktayız. Köylerden ve ilçelerden topladığımız susamları burada özenle kızartıp tahine dönüştürüyoruz. Eğer devletimiz bize destek olursa, işimizi büyüterek daha fazla insana ulaşmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. – ŞIRNAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir